TUROMRÅDER:

KYSTSTI / STRAND

 

HISTORIE:

VOLLENS HISTORIE

Vollen – et handelssted i 143 år

Kystperlen Vollen Handelssted er ikke bare Askers egen sommeridyll, men holder åpent så å si alle dager hele året igjennom, inkludert søndager. Vi anstrenger oss til det ytterste for å gjøre Vollen til et levende sentrum fylt med sanselige opplevelser i spennet mellom stedets unike egenart, historien og kystkulturen.

 

Vollens handelshistorie begynte i 1870, da Hans Kr. Christensen på Nedre Stålenga kjøpte gårdsbruket på stedet. Han bygde nye hus, åpnet Volden Hotel, landhandleri og bakeri. Volden Brevhus åpnet i Christensens butikk i 1895.

 

«Vollemannen» var strandstedets eneste kjøpmann i 26 år, inntil Voldebugtens Handelsforening åpnet en konkurrerende landhandel – oppe på «Haugen». Ole Lund overtok virksomheten i 1900, og svigersønnen Knut Nilsen drev videre fra 1940.

 

 

Christian Christensen overtok som kjøpmann etter faren, og butikken ble drevet til 1964. Parallelt drev Arnt Myhre egen butikk fra omkring 1931 til 1971. Summen av dette er at Vollen i perioden 1931-64 var et lite handelssted med tre kolonialbutikker, to bakerier og et poståpneri.

 

 

Fra 1970-tallet er lokalene etter Ole Lunds Eftf. leid ut til andre. Tore Sigernes kjøpte eiendommen av Signe Lund Nilsen i 1988. I tillegg til landhandleriet og boligen, «Signes Hus», omfattet kjøpet den gamle stallen, garasjen, hønsehuset – og bakeribygningen, der Vollen Bakeri og Café Oscar åpnet i 1990. Bygningene, som er fra før 1870 til omkring 1920, er restaurert og utviklet med leietagere.

 

 

Sommeren 2011 ble handelsstedet utvidet med to nye forretningsbygg i regi av Jens Evensen Eiendom, med syv nye butikker og 25 utleieleiligheter på toppen. Året etter overtok Tandberg Eiendom det «gamle» handelsstedet fra Tore Sigernes.

 

I dag teller Vollen Handelssted et tredvetall annerledes virksomheter innen handel, service og kultur. Her finnes flere små og mellomstore spesialbutikker innen interiør og mote, gullsmed og parfymeri, stor dagligvareforretning, bakeri og serveringssteder, frisører, håndverkere og gallerier. Og en komplett marina med båtplasser og gjestehavn, båtleverandører, båt- og motorservice, bensinstasjon og kiosk.

 

 

Slik strekker handelsstedet seg nå fra det «nye» sentrum i sør, via «gamle» sentrum og Helselagets hus til Vollen Marina og opp til Skjæret i nord. Og 7. juni 2013 utvides sentrumsområdet ytterligere, når Oslofjordmuseet åpner dørene for publikum. På museets tak i Maudbukta er en ny og stor gruppe Vollen-beboerne for lengst på plass.

 

Les mer om Vollen, og hold deg oppdatert hos Vollen historielag.